Norra Djurakuten Logo

Vi har bytt namn

Från och med 1 juni 2018 har vi bytt namn och heter nu Norra Djurakuten. Idag kan vi erbjuda en mer komplett djursjukvård med större resurser och fler kompetenser. Ni kommer att mötas av samma omtänksamma och proffsiga personal med några nytillskott.

Stäng

Kattungar räddade från att dö

– Nu behöver Lilla Ru, Ior, Tiger och Nasse ett hem

OBS! Detta är en gammal artikel skriven 2010, samtliga katter har fått nya hem och mår idag toppen!

ALAFORS. De var bara någon timma från att dö.
Då kom räddaren i nöden, Maria Lorentzon, och tog de hjälplösa liven till Norra Djurakuten.
– Nu söker vi hem till dessa underbara små varelser, säger Helena Björklund, vd på Norra Djurakuten.

Det var i torsdags morse när Maria Lorentzson var ute och promenerade hemma i Guntorp, som hon plötsligt hörde ett ljud från grannens lada.
– Det gick inte att öppna dörren så jag fick kräla min in underifrån. På så sätt tog jag mig in i ladan. Det tog lite tid innan jag kunde lokalisera ljudet, men plötsligt fann jag kattungarna liggandes i en gammal träbåt. Det vara bara en av ungarna som pep och jag var övertygad om att övriga katter var döda, berättar Maria Lorentzson och fortsätter:
– Det var en fruktansvärd syn. Kattungarna var alldeles likstela på grund av undernäring. Till slut lyckades jag få ut ungarna och sprang hem för att ringa Norra Djurakuten.
Nu var det snabba ryck som gällde och Maria kastade sig in i bilen med sina fyra fripassagerare. Väl på plats hos Norra Djurakuten i Alafors trodde hon att livet skulle ta slut för de fyra krabaterna, som uppskattades att vara 3-4 veckor gamla.
– Jag var säker på att kattungarna skulle avlivas och jag grät. Norra Djurakutens personal var dock helt fantastiska och tog hand om djuren på ett beundransvärt sätt. Jag trodde knappt att det fanns sådana människor.
Veterinär Lisa Jendestig påbörjade omedelbart intensivvårdsbehandling på de hjälplösa kattungarna.
– Vi bestämde oss för att inte avliva katterna utan att försöka hålla dem vid liv. Vi sprutade in en varm lösning, direkt i buken på de fyra ungarna. De fick också ligga under en värmelampa. Faktum är att de kom sig väldigt snabbt, berättar Lisa Jendestig.
Allt sedan kattungarna togs omhand har Norra Djurakuten sett till att ge kattungarna mat och vätska en gång i timmen.
– Snart tror vi att kattungarna ska kunna äta på egen hand. De lapar redan till viss del och det är positivt att den funktionen har kommit igång, säger Lisa Jendestig.
Hur är framtidsutsikterna för dessa små liv, kommer de att klara sig?
– Det hoppas jag verkligen, men man kan aldrig vara hundra procent säker. De har en stark överlevnadsinstinkt. Att de har fått en tuff start i livet behöver emellertid inte betyda några framtida men.
Nu söker Norra Djurakuten ett hem för var och en av katterna. Det blir aktuellt om ett par veckor.
– Nu önskar vi hjälp med att hitta nya hem åt Lilla Ru, Ior, Tiger och Nasse. Vi kommer att hjälpa till med besiktning och vaccinering när det är dags. Det gör vi kostnadsfritt. Kravet från vår sida är att den som vill åta sig någon eller några av våra små vänner försäkrar dem. Det kostar cirka 60 kronor i månaden. Dessutom vill vi att de nya ägarna låter kastrera katterna vid sex månaders ålder, säger Helena Björklund och tillägger:
– Det är viktigt att alla kattägare som låter sina djur gå ute ser till att få dem kastrerade. Detta gäller både han- och honkatter. Kattungar ska vara lika välplanerade som en valpkull. Många kattungar går en plågsam död till mötes. De svälter och fryser ihjäl. Har man sett dessa djur, vilket vi i personalen gör med jämna mellanrum, så förstår man vad vi menar.
Återstår att se om Lilla Ru, Ior, Tiger och Nasse får något nytt hem där de kan bo?

HOS ALE VETERINÄREN
JONAS ANDERSSON

Lilla Ru, Ior, Tiger och Nasse var lämnade åt sitt öde inne i en lada i Guntorp där Maria Lorentzson upptäckte dem. Hon körde de små liven till Norra Djurakuten som omedelbart påbörjade intensivvårdsbehandling. Kattungarna har återhämtat sig och nu behöver de någonstans att bo.

Veterinär Lisa Jendestig matar lilla Tiger som visar god aptit.