Vanliga sjukdomar

Om ditt djur mår dåligt

Vissa saker kan man reda ut själv hemma men ofta krävs ett besök hos veterinär för att ens bästa vän ska bli pigg och må bra igen. På sidorna nedan har vi skrivit lite om vanliga sjukdomsproblem.

Ta kontakt med oss om ditt djur visar symptom eller mår dåligt så hjälper vi dig.

Kontakta oss

Diabetes → 

Vid diabetes mellitus har djuret ett förhöjt blodsocker och socker i urinen orsakat av en relativ eller verklig brist på insulin. Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och som krävs för att kroppens alla celler ska ta upp glukos och nyttja det som energi. Vi på Norra Djurakuten har ett diabetesteam bestående av veterinär och djursjukskötare med diabetes mellitus som specialintresse.

 

Fästingburna sjukdomar →

Fästingburna sjukdomar kan visa sig på lite olika sätt. Både Borrelia- och Anaplasmainfektioner går att behandla men allra bäst är det så klart om man kan förhindra att djuret blir sjukt över huvudet taget.

 

Fluglarver →

Flugor lägger gärna sina ägg i fuktig miljö, till exempel avföring och sår. Äggen kläcks och larverna äter sig in i huden och orsakar stora plågor för det drabbade djuret. Förloppet går mycket snabbt.

 

Förgiftningar →

Det finns många saker som är giftiga för våra husdjur, vi har samlat lite information om några av de vanligaste förgiftningarna.

 

Giftalger →

På sommarhalvåret får man som veterinär många frågor angående algblomningen och hur farlig den är för våra badande hundar. Även hundar som inte badar men som går i vattenbrynet och kanske även dricker vatten kan råka illa ut.

 

Insektsbett →

Geting-, bi- och humlestick kan göra ont och ge en lokal svullnad och rodnad. Vissa hundar och katter är överkänsliga mot humlor, bin eller getingar och kan få en allergisk reaktion, slöhet, yrsel och flåsighet.

 

Ormbett →

Vår huggorm dödar sina byten genom att giftet bl.a. orsakar skador på blodkärl och blodkroppar vilket leder till chock och massiva inre blödningar. Hos oss på Norra Djurakuten har vi möjlighet att behandla ormbett enligt de senaste rekommendationerna.

 

Kräkningar och diarré →

En av de absolut vanligaste problemen som drabbar våra husdjur är problem med magen.

 

Öroninflammation/otit →

Vid en misstänkt öroninflammation tas alltid prov från örat med en tops. Provet kontrolleras sedan i ett mikroskop för att se om det rör sig om en infektion och om infektionen i så fall är orsakas av bakterier eller av svamp.

 

Värmeslag →

Värmeslag är en stor fara för våra djur under sommaren, även i Sverige där vi ändå inte har tropisk hetta.