1. Tips & Råd
  2. Julens faror

Julens faror

Julen är en stor glädje för många. Tänk dock på att det är mycket som kan hända i juletid med våra kära husdjur. En lockande julskinka som står obevakad, ett svansvift på ett levande ljus eller en krossad julgranskula under en tass är bara några av många saker som snabbt kan vända julens glädje till ett akutbesök till veterinär.  Vi har listat några av julens vanligaste faror nedan. En tumregel är att aldrig lämna mat, ljus, pynt eller blommor inom räckhåll för ditt djur.

 

Julmat

Mag- och tarmproblem är en vanlig åkomma i jultider. Julmaten är ofta både fet och salt. Tänk på att vår julmat INTE passar ditt husdjur. De kan lätt drabbas av diarréer och kräkningar. Den feta maten kan orsaka inflammation i bukspottkörteln med magsmärtor och kräkningar som följd. Tänk också på att inte ge hunden ben från matresterna. Alla ben som hunden kan tugga sönder, eller svälja hela, innebär en risk. Ben kan fastna i tarmen och benbitar eller benrester kan orsaka besvärliga förstoppningar.

Mycket av vår julmat innehåller även lök. Lök är giftigt för hundar och i större mängd kan det orsaka allvarliga förgiftningssymptom.

 

Choklad

Choklad innehåller kakao, som i sin tur innehåller ämnet teobromin. Teobromin är skadligt för hundar. Mörk choklad har starkare koncentration av teobromin än ljus, och kan orsaka förgiftning redan i små mängder, större mängd kan leda till dödsfall. Om din hund ätit choklad, försök uppskatta hur mycket och vilken sort, kontakta sen veterinär. Det är viktigt att ta kontakt med veterinär snarast då man kan förhindra att en chokladförgiftning uppstår om man kommer in i tid. Symptom på chokladförgiftning är kräkningar, magsmärtor, diarrée, oro, hjärtklappning, kramper och törst. Det är alltså viktigt att förvara chokladen utom räckhåll för hunden!

 

Russin och vindruvor

Russin och vindruvor kan även vara skadligt för ditt djur och orsaka njursvikt. Det verkar finnas individskillnader på hur mycket djuren tål men då det finns rapporterat fall där ganska små mängder orsakat grav njursvikt bör man helt låta bli att ge sitt djur russin och vindruvor.

 

Deg

Jäsande deg till t.ex. lussekatter kan orsaka alkoholförgiftning. Djur som har ätit deg bör tas till veterinär och kan behöva skrivas in på vård.

 

Julpynt

Under julen har man saker i hemmet som inte finns där annars. Både hundar och katter är nyfikna och vill inspektera de olika julpynten. Flera av våra julblommor är giftiga, bland annat julstjärnor, amaryllisar och hyacinter, särskilt katter smakar gärna på krukväxterna. Även skålen med nötter är lockande, men nötter som sväljs hela kan orsaka stopp i tarmen. Julgranspynten kan också leda till olyckor, till exempel kan en neddragen julgranskula gå sönder och leda till skärsår i trampdynorna. Uppätet julgransglitter, presentsnöre och presentpapper orsakar mag- och tarmproblem. Tänk också på att inte ha ljus tända utan bevakning. Katter och hundar kan välta ner ljusen och orsaka brand. De kan också bränna sig själva.

 

Kylarglykol

Kylarglykol är tyvärr sött och mycket farligt för djur. Var noga med att inte ställa öppna flaskor åtkomliga för djur och täck noga över eventuellt spill på marken. Misstänker eller vet du att ditt djur fått i sin kylarglykol åk in till veterinär direkt.

 

Julblommor

Nedan följer en lista på några växter man skall vara försiktig med.

  • Julstjärna
    Inte särskilt giftig men växtsaften är lokalt irriterande och kan orsaka kräkningar och diarré. Ibland ses också svullnad, framför allt i munslemhinnan samt besvär att svälja.
  • Julros
    Hela växten är mycket giftig.
  • Amaryllis
    Kan orsaka både kräkningar och diarré.
  • Hyacint
    Endast löken är giftig och kan ge kräkningar och diarré
  • Mistel
    Både bär och blad innehåller irriterande ämnen som kan orsaka kräkningar och diarré
  • Liljor
    Många liljor är väldigt giftiga, de innehåller alkaloider, som kan ge allvarliga skador på framförallt njurarna.

Relaterade sidor

Skott- och fyrverkerirädsla

Många av våra sällskapsdjur upplever rädsla för skott, fyrverkeri och smällare. Rädslan kan vara allt från ...

Läs vidare
Sommarens faror

Sommaren är en fantastisk period, men den kommer också med vissa faror för våra djur. Giftalger → På sommar...

Läs vidare
Vilda djur omkring oss

Fler och fler djur flyttar in och väljer tätorter som boplats, bland dem änder, måsar, rovfåglar och en lån...

Läs vidare