Söt hund med tandborste

Tandvård

Vi erbjuder tandvård av mycket hög kvalitet och säkerhet

På kliniken har vi ett specialutbildat tandteam som består av veterinärer och djursjukskötare som är kvalificerade att utföra alla typer av tandbehandlingar.

En säker tandrengöring görs i narkos både på hund och katt. Patienten intuberas, får en tub nerlagd i luftstrupen, och kopplas till ett slutet narkossystem. Detta är viktigt då det skyddar patienten att få ned vatten och bakterier i luftvägar och lungor under pågående behandling. För att kunna röntga tänderna vid behov så är det också nödvändigt att djuret sover. Även tandextraktioner kräver narkos. Vår personal som arbetar i vårt tandteam är vidareutbildade i tandvård. De har en gedigen flerstegsutbildning i allt från röntgendiagnostik, extraktion, kirurgi och sjukdomslära i mun och tandvård. Även vår narkospersonal, som tar hand om ditt djur när det är sövt, har en gedigen utbildning för att söva djur och lång erfarenhet. Ditt djur övervakas också med hjälp av övervakningsutrustning och vid behov används ventilator, en maskin som andas åt patienten.

Detta ingår i PTR, professionell tandrengöring

 • Full narkos
 • Borttagning av tandsten med scaler (ultraljud med vattenaerosol)
 • Polering av alla tänder
 • Mätning av tandfickor runt alla tänder
 • Inspektion av munhålans slemhinna
 • Upprättande av tandjournal som innehåller all information om dags status i munhålan

Behandlingar som kan tillkomma beroende av munstatus ingår inte i grundpriset

 • Röntgen behöver göras vid tecken på skada eller sjukdom för att kunna avgöra om tanden behöver dras ut eller behandlas med exempelvis lagning.
 • Extraktion, utdragning, av lösa eller skadade tänder.
 • Vid större ingrepp, exempelvis när tänder opereras bort eller en stor sårhåla bildas, sys tandköttet ihop för bättre läkning. Alla stygn i munnen försvinner av sig själva.
 • Kostnaden är olika beroende på vilken tand som behöver dras ut och beroende av vilken typ av skada den har. De stora kindtänderna med flera rötter kräver ofta att tanden avlägsnas kirurgiskt och är dyrare än att dra ut en tand med endast en rot. Den fyra stora hörntänderna har bara en rot men kräver kirurgiskt ingrepp p.g.a. sin storlek.
 • När flera tänder behöver dras ut tillkommer extra tid för narkosen som debiteras.
 • Äldre djur kan vi rekommendera att ett blodprov innan de ska sövas och eventuella ingrepp ska göras. Blodprovet informerar oss om de röda och vita blodkropparna samt njurar och lever värden. Här ingår även ett sockervärde.

Viktigt! Alla behandlingar och förebyggande åtgärder görs i samråd med dig som djurägare.

Vanligtvis täcks inte professionell tandrengöring av någon försäkring, inte heller kostnaden för de tänder som måste dras ut p.g.a. tandlossning. Tandfrakturer som orsakats av trauma, och den åtgärd som behöver göras, täcker däremot de flesta försäkringsbolag. Tandresorption (förr kallad FORL) ersätts ibland av vissa bolag. Vill du veta säkert vad som ingår i din försäkring, kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på dina villkor.