Skötselråd kanin

Råd för din kanin

Övergång till grönbete

På våren och sommaren är de flesta kaniner ute mer än på vintern. De får tillgång till gräs, maskrosor, klöver mm. Kaniner har känsliga magar så vänj kaninen med lite grönfoder i taget, annars finns det risk att de får trumsjuka (se nedan) eller diarré. Märker man minsta lilla att kaninen blir dålig i magen kan man ge Fibreplex. Det är ett preparat som finns i vår butik och hjälper till med bakteriebalansen i magen. Man kan även ge det i förebyggande syfte. Det kan också vara bra att dra ner på pellets då de annars kan bli feta.

Bettfel

Kaniners tänder växer hela tiden. Blir tänderna för långa på grund av exempelvis bettfel kan det bli så att de inte kan äta. Att kaniner slutar äta är ett allvarligt problem. Kaniner är extremt beroende av sitt tarmsystem och blir dåliga fort. Kontakta oss för tidsbokning om detta problem uppstår. Håll noga koll på kaninen när den äter för att på så vis upptäcka eventuella bettfel i tid. Bettfel åtgärdas genom att man får undersöka munnen och slipa ner de tänder som är fel. Givetvis även undersöka så det inte är andra sjukdomar som ligger till grund för att kaninen inte äter.

Trumsjuka

Oförsiktighet vid övergång till grönfoder kan leda till trumsjuka. Vid trumsjuka jäser innehållet i kaninens mage och den sväller upp. Detta är mycket plågsamt för kaninen och kan leda till att den dör efter några timmar. Om du misstänker att kaninen drabbats av trumsjuka, kontakta oss omgående.

Röd urin

En kanin kan få röd urin av bland annat maskrosor. Det är ämnet porfyrin som färgar urinen och det är ofarligt, men kan vara svårt att skilja från blod. Honkaniner kan drabbas av livmoderinflammation vilket också kan yttra sig som blod i urinen och flytningar. Kontakta oss om du upptäcker detta då det krävs veterinärbesök och undersökning. Urinsten är inte heller helt ovanligt på kaniner och kan yttra sig som blod i urinen. Kontakta oss vid misstanke om detta. Är du minsta osäker så ring hellre en gång för mycket än för lite, 0303-74 26 80.

Fluglarver

Flugor lägger gärna sina ägg i fuktig miljö, till exempel avföring och sår. Det är viktigt att man håller rent och torrt i kaninens bur. Äggen kläcks och larverna äter sig in i huden och orsakar stora plågor för det drabbade djuret. Förloppet går mycket snabbt och ibland går det inte att rädda kaninen. Om du misstänker fluglarver, ring oss på Norra Djurakuten.

Värme

Varma dagar behöver kaniner möjlighet till svalka. Blir det över 25 grader är risken för värmeslag stor. Det är vikigt att kaniner har ett hus att gå in i som ger skugga och skydd för regn och vind. Se till att det finns färskt kallt vatten. Om det blir riktigt varmt kan man lägga flaskor med fruset vatten i buren för att sänka temperaturen lite.

Efter sommaren

Om du har kanin som du valt att ha ute är det viktigt att veta att du inte kan ta in kaninen en kort period när det blir kallt och sen släppa ut den igen. Den börjar fälla pälsen fort när den kommer in i värmen och fryser sen om den blir utsläppt igen! Den kan också få värmeslag om du tar in den direkt utifrån in i rumstemperatur. Du måste vänja den successivt vid varmare temperaturer. Om du tar in kaninen under vintern måste den stanna inne tills sommaren och värmen kommer igen! Tänk på att ha mycket hö och halm i uteburen så att din vän kan hålla värmen. Buren ska vara dragfri. Kaniner behöver rikligt med mat och vatten under vintern! Ge ljummet vatten så att det inte fryser så fort.