Parodontit

Ca 85% av hundar och katter över tre år har begynnande problem med tandsjukdomar. Det absolut vanligaste är tandstensproblem och gingivit/tandköttsinflammation och även parodontit/tandlossning (nedsmältning av tandben). Tandsten är inte smärtsamt i sig men tandköttsinflammation och tandlossning gör ont. Har man ett djur med mycket dålig munstatus kan även i enstaka fall se problem från hjärta, lever och njurar, då bakterier från infektionen i munhålan kan spridas med blodet.

Kraftigt tandstensangrepp hos hund

 Kraftigt tandstensangrepp på hund

Orsaken till tandsten och tandköttsinflammation är plack, en beläggning på tänderna som bildas av bakterier i munhålan. Denna beläggning mineraliseras och tandsten uppstår. Både plack och tandsten närmast tandköttskanten irriterar och skapar inflammation i tandköttet. Inflammationen kan sprida sig neråt mellan tand och tandkött och tillslut ner till tandbenet för att sakta luckra upp detta. När problemen är så grava kallar man det parodontit eller tandlossning. Fickor under tandköttet bildas ofta och här kan matrester och annat skräp ansamlas och ge upphov till fula infektioner i munhålan. Dessa infektioner går inte att bota med antibiotika så länge grundproblemet kvarstår utan tänderna måste åtgärdas. När man väl har åtgärdat tänderna är det mycket ovanligt att antibiotika krävs.

Tandsten går att förebygga genom tandborstning. Eftersom plack bildas dagligen och mineraliseras relativt snabbt räcker det INTE att borsta en gång i veckan som många rekommenderar utan daglig tandborstning behövt. Den tandsten som redan har bildats måste tas bort med ultraljud. Tidigare hände det att man skrapade bort tandsten och det finns fortfarande tandstensskrapor att köpa för hemmabruk. Detta rekommenderas absolut inte då det är mycket lätt att få mikroskador i emaljen som lättare leder dels till att ny tandsten lättare får fäste och dels till att tanden i sig blir skörare och lättare skadas.

Behandling

För att behandla tandsten på hund och katt måste djuret sövas. Det går inte att göra med endast lugnande medicinering då man riskerar att djuret får i sig tandstensflisor och vatten i lungorna. Alla djur som genomgår en tandbehandling hos oss har en tub i luftstrupen som dels motverkar detta och dels används som andningstub under åtgärden. Våra tandpatienter sövs med gasnarkos. Under narkos tas sedan tandstenen bort med ultraljud. Tänderna blir polerade, alla fickor sonderas och alla tänder kontrolleras. Ofta ser man inte hur illa tandstatusen är hos ett djur förrän efter man har avlägsnat tandstenen. Vid onormala fynd som missfärgning, frakturerade tänder, fickor vid rötterna, karies eller sår i emaljen tas en röntgenbild av den onormala tanden för vidare bedömning av bästa åtgärd. Alla fynd registreras på en tandkarta.

Tänder som är hårt angripna av tandlossning måste extraheras (dras eller opereras ut). Tänder som inte är lika hårt angripna kan man lämna kvar i munnen efter ordentlig rengöring men om djurägaren inte kan hålla rent hemma är risken stor att problemen fortsätter och blir värre. Är de tänder som måste extraheras stora krävs en operation. Ibland får tandköttet sys ihop efter. I dessa fall får djuret bara äta mjukmat eller uppblött torrfoder i två veckor efter åtgärd för att stygnen inte ska gå upp. Stygnen kommer sedan att successivt lösas upp av sig självt.

Misstänker du att ditt djur har problem med tänderna är du alltid välkommen att boka en gratistid för tandkoll hos oss!

 

Parodontit

 Ofta går det inte att avgöra hur dålig tandstatus ett djur har innan tandstenen har avlägsnats. Ibland möts man av en hemsk syn när tandstenen är borta. Denna hund hade mycket kraftig parodontit och fick extrahera flera tänder