1. Kliniken
  2. Vårt tandteam

Vårt tandteam

Många djur har idag stora bekymmer med sina tänder. Det är allt ifrån tandfrakturer till kraftiga inflammationer i munhålan till följd av tandsten. En hund eller katt som har tandproblem kan vara deppig, inte vilja leka, äta dåligt eller till och med ibland utveckla ett avvisande och ibland aggressivt beteende.

Det är inte helt ovanligt att katter, på grund av smärtan, från problem med stressorsakade urinvägsproblem. Vissa djur visar inga, eller ytterst få, symtom. Det är till exempel mycket ovanligt att ett djur slutar att äta på grund av smärta i munnen. Ofta märker man först viefter att man har behandlat dem att de faktiskt har gått och haft ont en längre tid.

Vi har en modern tandklinik med digital röntgenteknik samt ny utrustning för de flesta typer av behandlingar. Tandsten avlägsnas med hjälp av ultraljud, alla tänder kontrolleras noggrant, röntgas och tänderna poleras efteråt.

Om din valp eller kattunge inte tappar sina mjölktänder kan vi hjälpa till med detta. Mjölktänder om sitter kvar bredvid de permanenta tänderna kan orsaka bettfel och även skada de permanenta tänderna, så dessa bör tas bort så snart som möjligt. Får din kattunge eller hundvalp en skada på en mjölktand bör ni komma in snarast eftersom mjölktändernas pulpa är vid och det lätt kan leda till att bakterier kommer in och skapar problem med den permanenta tanden.

Om ditt husdjur har skador i munnen som orsakats av trauma kan vi åtgärda detta. Det kan till exempel vara operativa extraktioner av frakturerade tänder, rotfyllningar, fixering av enklare frakturer samt tumörkirurgi.

Tandteamet kan hjälpa till med att visa hur man som djurägare själv kan förebygga tandproblem hemma genom olika behandlingar. Misstänker du att ditt husdjur har ett bettfel kan vi hjälpa dig med en bedömning och en rekommendation på åtgärd. Du är alltid välkommen att boka tid för rådgivning och kontroll av ditt djurs mun, även om du själv inte upptäcker några problem.

Kontakta oss

Relaterade sidor

Ögonlysning för djur

Ögonlysning utförs av auktoriserad ögonlysningsveterinär för att undersöka förekomst av ärftliga ögonsjukdo...

Läs vidare
Polikliniken

I ett av våra ljusa undersökningsrum tar vi emot dig och ditt djur för en första undersökning och bedömning...

Läs vidare
Kastrering av hund och katt

Kastrering innebär att man på hondjuren avlägsnar både äggstockar och livmoder, och på handjuren båda testi...

Läs vidare