1. Kliniken
  2. Tandvård

Tandvård

Vi erbjuder tandvård av mycket hög kvalitet och säkerhet. På kliniken har vi ett tandteam som består av veterinärer och djursjukskötare som är kvalificerade att utföra flera typer av tandbehandlingar. Du kan också läsa mer om riktlinjer för tandvård och om vårt tandteam.

En säker tandrengöring görs i narkos både på hund och katt. Patienten intuberas, får en tub nerlagd i luftstrupen, och kopplas till ett slutet narkossystem. Detta är viktigt då det skyddar patienten att få ned vatten och bakterier i luftvägar och lungor under pågående behandling. För att kunna röntga tänderna vid behov så är det också nödvändigt att djuret är sövt. Även tandextraktioner kräver narkos. Vår personal som arbetar i vårt tandteam är vidareutbildade i tandvård. De har en gedigen flerstegsutbildning i allt från röntgendiagnostik, extraktion, kirurgi och sjukdomslära i mun och tandvård. Även vår narkospersonal, som tar hand om ditt djur när det är sövt, har en gedigen utbildning för att söva djur och lång erfarenhet. Ditt djur övervakas också med hjälp av övervakningsutrustning och vid behov används ventilator, en maskin som andas åt patienten.

 

 

Detta ingår i PTR, professionell tandrengöring och undersökning:

• Full narkos
• Borttagning av tandsten med scaler (ultraljud med vattenaerosol)
• Polering av alla tänder
• Mätning av tandfickor runt alla tänder
• Inspektion av munhålans slemhinna
• Upprättande av tandjournal som innehåller all information om dags status i munhålan
• Röntgen ingår alltid i en PTR hos oss. Röntgen är viktigt för att kunna bedöma tandrötters status och upptäcka tandsjukdom.

 

Behandlingar som kan tillkomma beroende av munstatus ingår inte i grundpriset:

• Röntgen behöver göras vid tecken på skada eller sjukdom för att kunna avgöra om tanden behöver avlägsnas eller behandlas med exempelvis lagning.
• Extraktion, avlägsnande, av lösa eller skadade tänder.
• Vid större ingrepp, exempelvis när tänder opereras bort eller en stor sårhåla bildas, sys tandköttet ihop för bättre läkning. Alla stygn i munnen försvinner av sig själva.
• Kostnaden är olika beroende på vilken tand som behöver avlägsnas och beroende av vilken typ av skada den har. De stora kindtänderna med flera rötter kräver ofta att tanden avlägsnas kirurgiskt och är dyrare än att avlägsna en tand med endast en rot. Den fyra stora hörntänderna har bara en rot men kräver kirurgiskt ingrepp p.g.a. sin storlek.
• När flera tänder behöver avlägsnas tillkommer extra tid för narkosen som debiteras.
• Äldre djur kan vi rekommendera att ett blodprov innan de ska sövas och eventuella ingrepp ska göras. Blodprovet informerar oss om de röda och vita blodkropparna samt njurar och lever värden. Här ingår även ett sockervärde.

Viktigt! Alla behandlingar och förebyggande åtgärder görs i samråd med dig som djurägare.

Vanligtvis täcks inte professionell tandrengöring av någon försäkring, inte heller kostnaden för de tänder som måste avlägsnas p.g.a. tandlossning. Tandfrakturer som orsakats av trauma, och den åtgärd som behöver göras, täcker däremot de flesta försäkringsbolag. Tandresorption (förr kallad FORL) ersätts ibland av vissa bolag. Vill du veta säkert vad som ingår i din försäkring, kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på dina villkor.

Riktlinjer för tandvård

Relaterade sidor

Polikliniken

I ett av våra ljusa undersökningsrum tar vi emot dig och ditt djur för en första undersökning och bedömning...

Läs vidare
Ögonlysning för djur

Ögonlysning utförs av auktoriserad ögonlysningsveterinär för att undersöka förekomst av ärftliga ögonsjukdo...

Läs vidare
Narkos och smärtlindring

Dessa rekommendationer för sövda patienter är framtagna av den svenska föreningen Vetventilen som är en int...

Läs vidare