1. Sjukdomar
  2. Förgiftningar

Förgiftningar

Choklad

Choklad är ju fantastiskt gott och det tycker även våra fyrbenta vänner. Choklad innehåller ett ämne som heter teobromin, som tyvärr är giftigt för hundar och katter. Hundar brukar vara mer förtjusta i choklad än katter.

Mörk choklad innehåller mer teobromin än ljus choklad. En hund som väger knappt 20 kilo kan faktiskt dö av 100 gram mörk choklad. Även små mängder choklad vid upprepade tillfällen kan orsaka förgiftning eftersom teobromin bryts ned väldigt långsamt.

De farliga symtom som uppkommer efter chokladförgiftning beror framförallt på  teobrominets påverkan på hjärtmuskulatur och nervsystem. Hunden kan kräkas och få diarré, dregla, ha ont i buken, få ökad törst och verka rastlös och överaktiv. Den kan få hjärtklappning, oregelbunden puls och i värsta fall kan choklad orsaka allvarliga njurskador, epilepsiliknande kramper, medvetslöshet och död.

Om man vet eller misstänker att hunden fått i sig choklad bör man snarast försöka att framkalla kräkning. Det bästa är att söka veterinär som kan ge en injektion med kräkmedel. Ju mindre mängd teobromin som hinner tas upp desto bättre. Ta med dig chokladförpackningen så att man kan räkna ut hur mycket teobromin som hunden har fått i sig.

Om det gått längre tid sedan hunden åt choklad kan man ge aktivt kol som binder giftet, detta kan endast göras om hunden är vid fullt medvetande. Det finns inget speciellt motgift mot teobromin så behandlingen går ut på att påskynda utsöndringen genom att ge dropp direkt i blodet. Om hunden fått kramper eller hjärtpåverkan måste man sätta in behandling för att försöka förhindra och stoppa detta. Ofta tar det flera dygn att behandla en hund med chokladförgiftning men de hundar som överlever brukar bli helt återställda.

 

Glykol

Etylenglykol eller glykol som man oftast säger finns i kylarvätska. Det finns i de flesta garage och lite spill eller en obevakad flaska kan ha förödande effekt. Det smakar sött och tilltalar hundar och även en del katter.

Glykol i sig är inte giftigt, utan dess biprodukter som bildas i levern. De orsakar framför allt svåra njurskador och påverkar hjärnan så att djuret verkar berusat.  Förgiftningen delas in i olika stadier och efter ca 0,5-4 timmar ses vinglighet, hög puls och ökad törst. Efter 4-12 kan djuret börja kräkas, vara väldigt nedstämd och hängig och kroppstemperaturen kan börja sjukna. Efter 12-72 timmar kan den få njursvikt och urinförgiftning och har det gått så långt är det svårt att rädda djuret. Ibland ses en tillfällig förbättring efter 12 timmar, man upplever att djuret börjar ”nyktra till” men detta innebär inte att faran är över.

Om man vet att djuret fått i sig etylenglykol är det viktigt att så snart som möjligt framkalla kräkning. Kontakta därför en veterinär omedelbart. Ju snabbare man sätter in behandling desto större chans finns det att rädda djuret. Vet man inte att de fått i sig glykol kan det vara svårt att ställa rätt diagnos. Blod- och urinprover som visar på njurskada samt typiska kristaller i urinen kan ge vägledning, men det kan vara för sent. Ibland är skadan redan skedd då man kommer till veterinären. Därför är det jätteviktigt att inte låta djur komma åt förpackningar eller utspilld glykol.

Som botemedel ger man dropp med ett motgift eller alkohol (etanol) som tar glykolens ”plats” i levern. Glykolen utsöndras då i oförändrad form utan att orsaka någon skada. Behandlingen kan behöva pågå i flera dagar och djuret kräver noga övervakning.

 

Julblommor

Nedan följer en lista på några växter man skall vara försiktig med.

• Julstjärna
Inte särskilt giftig men växtsaften är lokalt irriterande och kan orsaka kräkningar och diarré. Ibland ses också svullnad, framför allt i munslemhinnan samt besvär att svälja.

• Julros
Hela växten är mycket giftig.

• Amaryllis
Kan orsaka både kräkningar och diarré.

• Hyacint
Endast löken är giftig och kan ge kräkningar och diarré

• Mistel
Både bär och blad innehåller irriterande ämnen som kan orsaka kräkningar och diarré

• Liljor
Många liljor är väldigt giftiga, de innehåller alkaloider, som kan ge allvarliga skador på framförallt njurarna.

 

Bulldeg

När ni bakar så är det viktigt att hunden inte kommer åt de jäsande bullarna. Bulldegen fortsätter att jäsa i magen och under jäsningen bildas etanol. Den dunstar normalt och ger den där lite fräna doften åt jäsande deg. Men i hundmagen tas den upp och kan leda till alkoholförgiftning. Det ger till en början symtom som liknar alkoholpåverkan.  Det kan vara allt från vinglighet till att hunden blir medvetslös. Om en hund som väger 20kg äter 300g bulldeg så kan det ge en alkoholhalt på 4,2 promille!

 

Kontakta veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig något giftigt!

Kontakta oss

Relaterade sidor

Fästingburna sjukdomar

Fästingar är ett slags spindeldjur eller kvalster. Den fästing som är vanligast i Sverige kallas Ixodes Ric...

Läs vidare
Kräkningar och diarré

Många av våra husdjur drabbas någon gång av kräkningar och eller diarré. Bakomliggande orsak varierar. Någr...

Läs vidare
Fluglarver

Flugor lägger gärna sina ägg i fuktig miljö, till exempel avföring och sår. Äggen kläcks och larverna äter ...

Läs vidare