1. Sjukdomar
  2. Värmeslag

Värmeslag

Värmeslag är en stor fara för våra hundar under sommaren. Även i Sverige där vi ändå inte har tropisk hetta. Värmeslag drabbar oftast hundar som har fått sitta i en bil i solen. Det händer även att hundar som vistats en längre tid i solsken och inte har kunnat skydda sig i skuggan blir överhettade. Enstaka fall av hundar som badats t ex inför en utställning och sedan har fönats under en längre tid har också blivit för varma. Kramptillstånd kan också leda till värmeslag men då finns det en annan sjuklig bakgrund.

Se tabell över biltemeraturer under olika tider »

Speciellt känsliga är hundar som är gamla, trubbnosiga, överviktiga, uttorkade, har tjock päls, har hjärt- eller andningsproblem, står på medicin som höjer ämnesomsättningen (t ex hundar som står på Forthyron/Levaxin mot sköldkörtelfel), eller som har haft värmeslag tidigare. Det som händer vid värmeslag är att kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen sätts ur spel pga att den omgivande temperaturen är för hög eller att en process i kroppen producerar en stor mängd värme (t ex muskelkramper). Detta skiljer värmeslag från vanlig feber där hjärnans temperaturreglerande organ är med och ställer in kroppstemperaturen på en högre nivå pga påverkan från inflammatoriska substanser i kroppen. Febernedsättande mediciner hjälper därför inte vid värmeslag. Det finns alltså ingen gräns för hur hög kroppstemperatur en hund med värmeslag kan få. Gränsen för vad organen i kroppen klarar av är 42,8°C. Det som händer om temperaturen stiger över det är att cellernas yta och proteiner denatureras och cellerna dör.

Tecken på värmeslag är hässjning, dregling, feber, torra (klibbiga) och röda slemhinnor, hög puls och i allvarliga fall andningssvårigheter, kräkningar och koma.

Om du misstänker att din hund har fått värmeslag bör du kontakta en veterinär omedelbart.

Den viktigaste behandlingen är att få ner kroppstemperaturen. Det gör man lättast genom att spruta ner hunden med kallt vatten och sedan fläkta hunden så mycket som möjligt. Man kan ta handdukar som man blöter med kallt vatten och lägger i ljumskarna och runt huvudet på hunden. Handdukarna måste bytas ofta och kylas ner igen. Man kan även lägga kalla våta handdukar i armhålorna och linda in trampdynorna. Om hunden har ett mycket lågt blodtryck, vilket är vanligt, måste den få dropp.

Om hunden är medvetslös måste man intubera den (lägga ner en andningsslang i luftstrupen) och ge den syrgas.

När temperaturen kommit ner till 39,5 så ska man sluta kyla hunden för att undvika för snabb nedkylning.

Isbad är inte att rekommendera då dessa ger sammandragning av blodkärl och skakningar/kramp i musklerna vilket hindrar nedkylningen.

Även om man lyckats stabilisera hundens tillstånd själv ska man alltid åka till veterinär då värmen kan ha skadat flera organ i kroppen. Där tas blodprov för kontroll av bl a lever- och njurfunktion. Lämna därför hellre hunden hemma om du misstänker att den behöva sitta i bilen ett tag en varm sommardag. Värmeslag kommer snabbare än du tror!

Knyt aldrig fast hunden i dragkroken när ni tar rast vid en långresa. Det har hänt flera gånger att vi fått in hundar som släpats efter en bil av misstag!!! Många gånger är skadorna så omfattande att hunden dör eller måste avlivas.

Relaterade sidor

Öroninflammation/otit

Öroninflammation, eller otit som man säger medicinskt, kan ses som ett banalt problem men skapar ofta mycke...

Läs vidare
Giftalger

På sommarhalvåret får man som veterinär många frågor angående algblomningen och hur farlig den är för våra ...

Läs vidare
Ormbett

Hos oss på Norra Djurakuten har vi möjlighet att behandla ormbett enligt de senaste rekommendationerna. För...

Läs vidare