1. Sjukdomar
  2. Öroninflammation/otit

Öroninflammation/otit

Öroninflammation, eller otit som man säger medicinskt, kan ses som ett banalt problem men skapar ofta mycket lidande hos den drabbade individen. Dels kan en öroninflammation vara mycket smärtsam och dels är det ett lidande i sig att gå med konstant klåda och inte kunna höra som vanligt.

Vid en misstänkt öroninflammation tas alltid prov från örat med en tops. Provet kontrolleras sedan i ett mikroskop för att se om det rör sig om en infektion och om infektionen i så fall är orsakas av bakterier eller av svamp. Ibland hittar man en blandinfektion med både bakterier och svamp. Har man en bakteriell infektion tittar man även på bakteriernas form i mikroskopet då vissa bakterier har en tendens att vara med svårbehandlade och ha en större resistens mot antibiotika. Ibland kan man behöva skicka ett bakterieprov från örat på odling för att få reda exakt vilken bakterie det rör sig om samt få reda på vilka antibiotikum som bakterien är känslig emot. Man försöker  även att titta ner i örat på djuret för att se hur svullen örongången är, hur mycket smuts som finns i örat samt om trumhinnan är hel. Tyvärr har många djur för ont innan behandling har påbörjats så det är inte alltid att man kan göra en ordentlig kontroll.

 

 

Utifrån vad man ser på sin undersökning av örat samt i mikroskopet väljer man behandling. Det är sällsynt att vi idag behöver behandla med antibiotika då många infektioner, även om de är bakteriella, går att bli av med om man använder sig av rätt öronrengöringspreparat och rätt rengöringsteknik. Behandlingsresultatet beror mycket på hur flitig man är hemma med rengöring.

Det är mycket viktigt att kontrollera att en infektion är utläkt innan man avslutar behandlingen. Vi vill därför alltid se djuret igen efter ca 10-14 dagar. En lindrig inflammation är oftast utläkt då men ibland kan man behöva förlänga behandlingen. Svåra öroninflammationer kan ibland ta månader att läka ut. I de allra allvarligaste fallen, ofta djur som har haft återkommande och långvariga problem, kan kirurgisk behandling bli nödvändig. Detta för att örongången får kroniska förändringar som omöjliggör ordentlig rengöring av örat.

Vid återkommande öronproblem bör man alltid utreda bakomliggande orsaker. En vanlig orsak till återkommande öroninflammationer är någon form av allergi.

Rådgivning & tidsbokning

Relaterade sidor

Värmeslag

Värmeslag är en stor fara för våra hundar under sommaren. Även i Sverige där vi ändå inte har tropisk hetta...

Läs vidare
Fluglarver

Flugor lägger gärna sina ägg i fuktig miljö, till exempel avföring och sår. Äggen kläcks och larverna äter ...

Läs vidare
Ormbett

Hos oss på Norra Djurakuten har vi möjlighet att behandla ormbett enligt de senaste rekommendationerna. För...

Läs vidare